پاک آیین: مراقب تحرکات ترکیه و روسیه در شمال ارس باشیم
به گزارش آموزشگاه ما، سفیر پیشین ایران در باکو، در تشریح بیانیه مشترک رؤسای جمهور ترکیه و آذربایجان در شهر شوشا گفت: باید مراقب تحرکات ترکیه و روسیه در شمال ارس باشیم و ابعاد دقیق امنیتی، سیاسی و مالی این تحرکات را مورد توجه قرار دهیم.
بهترین تجربه سفر را با قیمت تور ترکیه هتل 5 ستاره در خاطراتتان ثبت کنید. از استانبول زیبا تا آنتالیا رویایی و بالون سواری در شهرهای ترکیه تا کلی تفریح دیگر در انتظار شماست، خاطراتی از مردم مهمانواز ترکیه که همیشه در ذهن شما خواهد ماند.
به گزارش گروه سیاست خارجی خبرنگاران، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه 25 خردادماه به دعوت الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان وارد باکو و از آنجا به همراه علی اف از شهر شوشا در منطقه قره باغ کوهستانی که بعد از 28 سال از اشغال جمهوری ارمنستان خارج شد، بازدید کرد. رؤسای جمهور دو کشور در این سفر بیانیه ای مشترک را به امضا رساندند که به بیانیه شوشا معروف شده است.
در همین خصوص، محسن پاک آیین سفیر پیشین ایران در باکو در گفت وگو با خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرنگاران، درباره سفر رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه به جمهوری آذربایجان و ملاقاتش با الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان در شهر تازه آزادشده شوشا گفت: شهر شوشا بعد از 28 سال در جنگ 44 روزه در پی موافقت نامه ای که در مسکو بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان امضا شد، به جمهوری آذربایجان بازگردانده شد.
وی با بیان این که شهر شوشا یکی از هفت منطقه ای بود که در اشغال ارمنی ها بود و طی موافقت نامه و بعد از جنگ به علت دست بالای آذربایجان در جنگ نهایتاً ارمنستان پذیرفت که این هفت شهر را پس دهد، گفت: شوشا در حال حاضر در اختیار جمهوری آذربایجان است و از قبل هم بخشی از تمامیت جمهوری آذربایجان محسوب می شد.
اهداف اردوغان از سفر به شوشا
پاک آیین در تشریح اهداف اردوغان از سفر به شوشا اسم کرد: به طور طبیعی نمایش همراهی و همکاری ترکیه با جمهوری آذربایجان در جنگ اخیر و نوعی القای این که ترکیه هم در جنگ جمهوری آذربایجان با ارمنستان و در این پیروزی شریک است و حق دارد از مواهب این شراکت در جهت منافع خودش در آینده استفاده کند. یکی از موارد مورد نظر ترکیه برای حضور در جمهوری آذربایجان و شوشا، مشارکت در بازسازی منطقه ها آزاد شده است که عایدی خیلی خوبی را برای ترکیه حاصل و موقعیت ترکیه را در آن منطقه و جمهوری آذربایجان مستحکم تر می نماید.
سفیر پیشین ایران در باکو افزود: لذا اردوغان به همین علت به شوشا رفت و در آن جا بیانیه ای را در ارتباط با بحث بازسازی منتشر کردند که البته این بیانیه به معنای قرارداد نیست، فقط یک اعلام موضع است و باید ببینیم در آینده بحث حضور ترکیه در این منطقه چگونه خواهد بود.
پیغام اردوغان به ارمنستان
پاک آیین با ذکر این نکته که ترکیه سال هاست در پی این است که به نحوی مسائل خودش را با ارمنستان هم حل نماید، اعلام کرد: در عین حال که ترکیه با جمهوری آذربایجان روابط بسیار محبت آمیز ای دارد، ولی نیم نگاهی هم به عادی سازی روابط و برطرف اختلافات با ارمنستان دارد و به همین علت یکی از اهداف اردوغان در شوشا پیغام به ارمنستان است که باید حضور ترکیه را در این منطقه جدی بگیرد و از آن ادعای همیشگی مبنی بر کشتار ارامنه به وسیله عثمانی ها که مایه اختلاف اصلی ترکیه و ارمنستان است، دست بکشد و به سمت صلح و همکاری بیاید.
این تحلیلگر مسائل قفقاز گفت: این پیغام اردوغان بود که اشاره نمود که امیدواریم برای ایجاد یک آینده مشترک با همه کشورهای منطقه روابط داشته باشیم و ارمنستان را استثناء نکرد.
پاک آیین یکی دیگر از اهداف ترکیه را احداث و بازسازی کریدوری از شرق تا غرب و از گذرگاه زنگزور در ارمنستان اسم کرد که ترکیه بتواند از این کریدور عبور نموده و به عمق جمهوری آذربایجان یعنی باکو و دریای خزر دست یابد.
وی در شرح بیشتر اعلام کرد: در این زمینه اختلافات جدی بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان وجود دارد، روسیه هم در این قضیه خواستار ایفای نقش است و ترکیه برای این که بتواند بقیه کشورهای منطقه را با خودش همراه کند، از یک همکاری شش جانبه بین ترکیه، جمهوری آذربایجان، روسیه، ارمنستان، گرجستان و ایران صحبت نموده و گفته است به جای این که اختلافات را مطرح کنیم، بهتر است با این همکاری صلح و آرامش را به دست بیاوریم.
سفیر پیشین ایران در باکو شرح داد: این که ترکیه، ارمنستان را در جمع این شش کشور قرار داده موضوعی است که معلوم نیست مورد نظر جمهوری آذربایجان و حتی روسیه باشد و مسائلی است که در آینده ابعاد آن بیشتر روشن خواهد شد.
مراقب تحرکات ترکیه و روسیه در شمال ارس باشیم
وی گفت: در مجموع به نظر می رسد ما باید مراقب تحرکات ترکیه و روسیه در شمال ارس که رود مشترک ایران و جمهوری آذربایجان و ارمنستان است، باشیم و ابعاد دقیق امنیتی، سیاسی و مالی این تحرکات را مورد توجه قرار دهیم و با اقدامات دیپلماتیک سعی کنیم هم در عرصه سیاسی حضور فعالی در منطقه قفقاز و به خصوص حوزه قره باغ داشته باشیم و هم به لحاظ مالی در موضوع بازسازی نقش ایفا کنیم.
پاک آیین در بخش پایانی این گفت وگو با بیان این که روابط ایران و جمهوری آذربایجان روابط بسیار خوبی است، گفت: طرفین اراده استواری برای توسعه همکاری ها دارند و بعلاوه روابط ایران و ترکیه هم در راستا خوبی قرار گرفته است و همکاری سه جانبه بین ایران، جمهوری آذربایجان و ترکیه برای بازسازی منطقه ها آزادشده بخصوص شهر شوشا نکته مهمی است که ان شاءالله در دولت آینده باید به آن توجه گردد.
منبع: خبرگزاری فارس