طرز تهیه آش جو با عدس مقوی ویژه روزهای سرد زمستان
به گزارش آموزشگاه ما، آش جو با عدس، یکی از ساده ترین و در عین حال خوشمزه ترین آش های ایرانی برای فصل های سرد است که با چند ماده ساده و کمی حوصله می توانید این آش پرملات و دلچسب را در روزهای سرد زمستانی درست کنید تا تمام اعضای خانواده از آن لذت ببرند. در ادامه، طرز تهیه آش جو با عدس را با تمام نکات می خوانید.
مواد لازم برای تهیه آش جو با عدس
- نخود 1 پیمانه
- لوبیا چیتی 1 پیمانه
- جو پوست کنده 1 پیمانه
- بلغور گندم 1/2 پیمانه
- عدس 1/2 پیمانه
- پیاز 4 عدد
- سیر 1 بوته
- سبزی مناسب آش جو (گشنیز، جعفری، تره و برگ چغندر یا اسفناج) 500 گرم
- نعنا خشک 1/3 پیمانه
طرز تهیه آش جو با عدس
1. آماده سازی و پخت حبوبات
اولین مرحله از طرز تهیه آش جو با عدس این است که حبوبات را مثل حبوبات طرز تهیه آش رشته، آماده کنید. برای این کار باید روی تک تک حبوبات آب بریزید و اجازه دهید حداقل 8 ساعت خیس بخورد. می توانید نخود، لوبیا چیتی و جو را با هم خیس کنید. اما عدس را حتما جدا خیس کنید چون قرار است عدس بعد از سایر حبوبات بپزد. در نهایت بعد از خوب خیس خوردن حبوبات، نخود، لوبیا چیتی و جو پوست کنده را داخل قابلمه مناسب بریزید و رویش را خوب با آب بپوشانید و روی حرارت بگذارید تا این حبوبات بپزند.
2. سرخ کردن پیاز، سیر و آماده کردن سبزی
یکی از رازهای اصلی برای خوشمزه شدن آش، استفاده درست و به اندازه پیاز است. پس چهار عدد پیازی که برای تهیه این آش را به صورت نگینی خرد نموده و با روغن سرخ کنید. سبزی بیشتر آش ها همان سبزی معمول آش رشته است اما بعضی آش های محلی معمولا سبزی های خاص خود را دارند. اما برای آش جو حتما علاوه بر باقی سبزی های آش حتما جعفری ضروری است. این سبزی ها را هم خرد کنید تا بعدا به آش اضافه کنید. در نهایت هم سیر خرد را به همراه زردچوبه و فلفل سیاه در مرحله آخری که پیاز سرخ می گردد به پیاز اضافه نموده و کمی تفت دهید. در سرانجام که گاز را خاموش کردید، نعنا خشک را اضافه کنید و خیلی کم تفت دهید.
پخت نهایی آش جو با عدس
وقتی حبوبات نیم پز شدند، مخلوط پیاز، سیر و نعناع داغ را به همراه عدس و بلغور به حبوبات اضافه کنید و اجازه دهید این مواد یک ساعت دیگر بپزند. در نهایت سبزی خرد را به آش اضافه کنید و اجازه دهید مواد یک ساعت تا یک ساعت ونیم دیگر بپزند.
نکات تکمیلی برای تهیه آش جو
آش جو، با وجود سادگی ظاهری، دنیایی از ظرافت ها و نکات ریز را در خود جای داده است. با رعایت این نکات تکمیلی می توانید یک آش جو حرفه ای و خوش طعم را در خانه تهیه کنید و از طعم بی نظیر آن لذت ببرید.
انتخاب برترین جو؛ کلید اصلی یک آش خوشمزه
انتخاب نوع جو، تاثیر مستقیمی بر طعم، بافت و غلظت آش جو دارد. جو پرک شده به سرعت پخته می گردد و برای افرادی که عجله دارند مناسب است. طرز تهیه آش جو با جو پرک را می توانید با جزییات کامل در کتاب کاله مطالعه کنید. جو پوست کنده، طعم ملایم تری دارد و برای افرادی که جو خالص را دوست ندارند، گزینه مناسبی است.
اما جو کامل، طعم و عطر غنی تری به آش می دهد و بافت آن را غلیظ تر می نماید. برای یک آش جو مجلسی و خوش طعم، بهتر است از ترکیب جو پرک شده و جو کامل بهره ببرید. اندازه جو مورد احتیاج نیز به تعداد نفرات و غلظت دلخواه آش بستگی دارد.
پس با توجه به خواصی که جو دارد خوب است از آن برای تهیه سوپ هم بهره ببرید. طرز تهیه سوپ جو رستورانی را به عنوان یکی از رایج ترین روش های استفاده از جو می توانید در کتاب کاله مطالعه کنید.
سبزی های معطر؛ راز طراوت آش جو
سبزی ها، عطر و طعم خاصی به آش جو می دهند. جعفری، گشنیز، تره و اسفناج از جمله سبزی های اصلی آش جو هستند. جعفری، طعم و عطر ملایمی به آش می دهد و برای افرادی که طعم های قوی را دوست ندارند، مناسب است. گشنیز، طعم قوی تری دارد و به آش، عطر و طعم خاصی می بخشد. تره، بافت تردی به آش می دهد و اسفناج، رنگ سبز زیبایی به آن می بخشد. اندازه سبزی مورد احتیاج، به سلیقه شما بستگی دارد. اما به طور معمول، برای هر نفر حدود 100 گرم سبزی کافی است. اگر دوست دارید نسبت سبزی های آش را بدانید می توانید مطلب سبزی آش رشته چیست؟ + نسبت سبزی به سایر مواد را مطالعه کنید.
پیاز داغ، روح آش؛ ترفندهایی برای تهیه یک پیاز داغ طلایی
پیاز داغ، نقش مهمی در طعم دار کردن آش جو دارد. برای تهیه یک پیاز داغ طلایی و خوش رنگ، بهتر است از پیاز سفید بهره ببرید. پیاز را به صورت خلالی یا نگینی خرد نموده و در روغن با حرارت ملایم سرخ کنید تا طلایی گردد.
برای طعم دار کردن بیشتر پیاز داغ، می توانید به آن زردچوبه، فلفل سیاه و کمی نمک اضافه کنید. اندازه روغن مورد احتیاج، به اندازه پیاز و اندازه قابلمه بستگی دارد. طرز تهیه انواع پیاز داغ را می توانید در کتاب کاله مطالعه کنید اما یکی از برترین روش ها که سالم ترین روش هم است، طرز تهیه پیاز داغ بدون روغن است که توصیه می کنیم حتما بخوانید. هر چند طرز تهیه پیاز داغ فریزری هم به عنوان یک روش تهیه پیاز داغ برای همه غذاها می تواند یاری حال خوبی برای مدیریت زمان شما باشد.
پخت مرحله ای؛ راز طعم و بافت بهتر برای طرز تهیه آش جو با عدس
پخت آش جو، احتیاج به صبر و حوصله دارد. ابتدا حبوبات را به مدت 8-12 ساعت خیس کنید. سپس، حبوبات خیس خورده را همراه با آب در قابلمه ریخته و روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید. پس از جوش آمدن، حرارت را کم نموده و اجازه دهید حبوبات به آرامی پخته شوند. در نیمه های پخت حبوبات، جو را اضافه کنید. پس از پخت کامل حبوبات و جو، سبزی خرد شده و پیاز داغ را به آش اضافه کنید و اجازه دهید آش به مدت 15-20 دقیقه دیگر بجوشد تا جا بیفتد.
آش جو؛ میراثی از طعم های اصیل ایرانی
آش جو، یکی از غذاهای سنتی و پرطرفدار ایرانی است. هر منطقه از ایران، روش خاص خود را برای تهیه آش جو دارد. برای مثال، آش جو یزدی با سیرابی و کشک، آش جو اراکی با گوشت و برنج و آش جو گیلانی با سبزی های محلی از جمله معروف ترین انواع آش جو در ایران هستند. یکی دیگر از روش های تهیه آش جو، طرز تهیه آش جو همدانی است که می توانید آن را هم در کتاب کاله بخوانید.
شما می توانید با اضافه کردن مواد مختلفی مانند گوشت، کشک، ماست و سبزی های محلی، طعم های متنوعی به آش جو بدهید. طرز تهیه آش جو با کشک را به عنوان یکی از روش های تهیه این آش می توانید در کتاب کاله مطالعه کنید.
فوت و فن های آشپزی برای یک آش جو با عدس بی نظیر
برای تهیه یک آش جو بی نظیر، به بعضی فوت وفن های آشپزی احتیاج دارید. برای غلیظ کردن این آش می توانید از آرد برنج یا نشاسته بهره ببرید. در ضمن برای طعم دار کردن بیشتر آش جو هم می توانید از ادویه هایی مانند دارچین، زنجبیل و هل بهره ببرید. بعلاوه، برای تزیین آش می توانید از نعناع خشک، پیاز داغ و کشک بهره ببرید.
منبع: کتاب کاله