طرز تهیه گراتن بامیه لذیذ و رستورانی با این 14 نکته طلایی
به گزارش آموزشگاه ما، گراتن بامیه یک غذای بین المللی و فست فودی است که به راحتی در خانه قابل تهیه است. این که ریشه فرانسوی دارد با ترکیب بامیه تازه و پنیر پیتزا، گزینه ای عالی برای و به شمار می رود. برای طعم بهتر و ظاهر اشتهابرانگیز، می توانید گراتن بامیه را با سس بشامل یا سس گوجه سرو کنید و از این ترکیب متفاوت و دلچسب لذت ببرید. در این مقاله از در به آموزش طرز تهیه گراتن بامیه می پردازیم و نکات مهم در تهیه این گراتن مجلسی را با شما در میان خواهیم گذاشت.

طرز تهیه گراتن بامیه در یک نگاه
برای تهیه گراتن بامیه، ابتدا گوشت ران گوسفند یا گوساله را به میزان مناسب خرد کنید و با کمی نمک، فلفل و زردچوبه نیم پز کنید. پیاز و سیر را تفت دهید تا طلایی شوند. سپس گوشت را به آن افزوده و همراه ادویه کمی تفت دهید.
بامیه ها را پس از شستن و گرفتن سر و ته، کمی در آبلیمو یا سرکه بخوابانید و بعد کاملاً خشک کنید. سپس آنها را جداگانه در روغن سرخ کنید. رب گوجه و گوجه فرنگی خردشده را با هم تفت دهید تا یک مایه غلیظ و خوشرنگ به دست آورید. سس بشامل را آماده کنید. برای این کار کره را آب کنید، آرد را تفت دهید، شیر را کم کم اضافه کنید. مایه شامل را مداوم هم بزنید تا سس صاف و غلیظ گردد، سپس نمک، فلفل و کمی خامه بیفزایید.
در ادامه ظرف گراتن را چرب کنید و لایه ها را به ترتیب گوشت، بامیه سرخ شده، مایه گوجه و سس بشامل بچینید و روی همه مواد پنیر بریزید. گراتن را داخل فر با دمای 180 درجه سانتی گراد حدود 25 تا 30 دقیقه بپزید تا سطح پنیر طلایی گردد. در خاتمه، غذا را پنج تا ده دقیقه استراحت دهید و سپس برش بزنید و گرم سرو کنید.
برای آشنایی با مواد اولیه و جزئیات طرز تهیه گراتن بامیه ادامه این مطلب را بخوانید.
مواد لازم برای تهیه گراتن بامیه و گوشت
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
بامیه تازه | 400 گرم |
گوشت مغز ران گوسفند یا گوساله | 250 گرم تا 300 گرم |
پیاز (برای پیاز داغ) | 1 عدد میانه |
سیر (برای سیر داغ) | 2 حبه |
گوجه فرنگی | 2 عدد میانه |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
پنیر پخت و پز (پیتزا یا موزارلا) | 200 گرم |
سس سالسا | 4 تا 5 قاشق غذاخوری |
روغن | به میزان کافی |
نمک، زردچوبه، فلفل سیاه | به میزان لازم |
آبلیمو یا سرکه | 1 قاشق غذاخوری |
سس کچاپ | برای سرو گراتن بامیه |
مواد اولیه برای تهیه سس بشامل گراتن
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
آرد سفید | 1 قاشق غذاخوری |
کره | 1 قاشق غذاخوری |
شیر | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
نمک و فلفل سفید | به میزان لازم |
خامه صبحانه | 1 تا 2 قاشق غذاخوری |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت گراتن بامیه: 70 دقیقه
مراحل طرز تهیه گراتن بامیه خانگی (روش اول)
با رعایت چند نکته ساده و توجه به جزئیات می توانید یک گراتن حرفه ای با بامیه تهیه کنید. مراحل تهیه این غذا را با دقت دنبال کنید تا در نهایت یک گراتن بامیه خوشمزه و خاص در کنار خانواده یا مهمانانتان سرو کنید.
مرحله اول: مواد اولیه را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه، گوشت مغز ران گوسفند یا گوساله را با دقت به قطعات میانه خرد کنید و آن را پس از شست وشو در آبکش قرار دهید تا کاملاً آب اضافی اش گرفته گردد و آماده تفت دادن باشد.
پیاز را نیز پوست بگیرید، بشویید و به شیوه نگینی ریز خرد کنید تا در غذا بهتر باز گردد. سیرها را پس از پوست گرفتن و شستن، به قطعات خیلی ریز خرد کنید تا عطرشان بهتر خارج گردد.
گوجه فرنگی ها را هم با دقت بشویید، اگر تمایل داشتید پوست بگیرید، و بعد به صورت نگینی تکه کنید. بامیه ها را هم خوب بشویید و آبکشی کنید. سپس سر و ته بامیه ها را جدا کنید و اگر میزان شان بزرگ است، از وسط به دو نیم تقسیم کنید. بامیه ها را به مدت ده دقیقه داخل کاسه ای با آبلیمو یا سرکه بخیسانید تا لزجیشان کمتر گردد () و پس از آن، با دستمال تمیز خشک نمایید.
شما می توانید برای تهیه انواع مواد پروتئینی از جمله گوشت گاو و گوساله، آبلیمو و سرکه به صورت و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله دوم: سیر داغ و پیار داغ آماده کنید
در یک تابه مناسب کمی روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید. صبر کنید تا روغن به خوبی داغ گردد. پیاز خرد شده را داخل روغن بریزید و با حرارت ملایم و به صورت مداوم هم بزنید تا زمانی که پیازها طلایی رنگ و شفاف شوند و کمی شیرینی و طعم کاراملی پیدا نمایند. بلافاصله سیرهای ریز شده را اضافه کنید و فقط حدود یک دقیقه با پیازها تفت دهید، تا عطر سیر بلند گردد، اما مراقب باشید سیر نسوزد و تلخ نگردد.
شما می توانید برای تهیه سیر داغ آماده، پیاز داغ آماده و روغن سرخ کردنی به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله سوم: گوشت تکه ای را با پیازداغ و سیر تفت دهید
قطعات گوشت خردشده را به مخلوط پیاز و سیر اضافه کنید و چند دقیقه با هم تفت دهید تا گوشت، آب نیندازد و همه طرفش تغییر رنگ دهد. در این مرحله زردچوبه، نمک و میزان مناسبی فلفل سیاه را اضافه کنید و مواد را کمی دیگر تفت دهید تا بوی خامی ادویه ها گرفته گردد و گوشت خوش طعم تر گردد.
سپس یک لیوان آب جوش روی گوشت ها بریزید و پس از به جوش آمدن، حرارت را ملایم کنید و درِ تابه را بگذارید تا گوشت به آرامی نیم پز و نرم گردد؛ مراقب باشید که گوشت له نگردد و زیاد از حد نپزد، چون مرحله پخت نهایی داخل فر انجام خواهد شد.
شما می توانید برای تهیه انواع ادویه مانند نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله چهارم: بامیه ها را تفت دهید
در یک تابه دیگر، میزان لازم روغن بریزید و صبر کنید تا کامل داغ گردد. بامیه های خشک شده را به تابه اضافه کنید و با حوصله و به آرامی آن ها را مدام هم بزنید تا همه طرف شان سرخ و طلایی گردد.
این کار باعث می گردد بامیه ها در هنگام پخت داخل گراتن شکل خود را حفظ نمایند و لزج نشوند، برشته شدن سطح بامیه، هم به طعم و هم به ظاهر غذا یاری می نماید. در خاتمه، بامیه های سرخ شده را روی دستمال تمیز قرار دهید تا روغن اضافی شان گرفته گردد.
مرحله پنجم: سس گوجه را آماده کنید
در یک تابه تمیز کمی روغن بریزید و رب گوجه فرنگی () را به تابه اضافه کنید. رب را برای یکی دو دقیقه با حرارت ملایم تفت دهید تا طعم خامی اش کاملاً گرفته گردد و رنگش باز گردد. بعد از آن، گوجه فرنگی های خردشده را به رب اضافه کنید و چند دقیقه با هم تفت دهید تا آب گوجه کاملاً کمی کشیده گردد و مایه، کمی غلیظ گردد.
شما می توانید برای تهیه رب گوجه فرنگی به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله ششم: سس سالسا را اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه گراتن بامیه، سس سالسا () را نیز اضافه کنید و اجازه دهید با گوجه فرنگی چند دقیقه بجوشد تا ترکیبی خوشرنگ، غلیظ و طعم دار به دست آید. اگر لازم بود کمی نمک و فلفل هم اضافه کنید تا مزه سس پایه گراتن کاملاً متعادل گردد.
مرحله هفتم: کره و آرد را برای سس بشامل آماده کنید
در یک قابلمه کوچک، کره را با حرارت ملایم ذوب کنید و سپس آرد را اضافه کنید. آرد را حدود دو دقیقه با کره تفت دهید تا خامی آن گرفته گردد و فقط کمی رنگ بگیرد.
شما می توانید برای تهیه کره و آرد به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله هشتم: شیر را اضافه کنید
سپس شیر را کم کم اضافه کنید و همزمان با همزن دستی مرتب مخلوط کنید تا سس صاف و یکدست گردد و گلوله نگردد. وقتی سس آغاز به غلیظ شدن کرد، نمک و فلفل سفید را اضافه کنید.
شما می توانید برای تهیه شیر به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله نهم: خامه را اضافه کنید
زمانی که ترکیب شیر و آرد به غلظت کافی رسید، میزانی خامه را اضافه کنید و هم بزنید. در این مرحله دیگر احتیاجی نیست سس بشامل () روی حرارت باقی بماند. بعد از آنکه خامه کاملا حل شد؛ سس را از روی حرارت بردارید. سس غلیظ و یکنواخت را کنار بگذارید تا آماده استفاده در لایه بندی گراتن گردد.
شما می توانید برای تهیه خامه به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله دهم: لایه های گراتن بامیه را آماده کنید
یک ظرف مناسب برای فر انتخاب کنید و کف آن را چرب کنید تا مواد به کف ظرف نچسبد. ابتدا لایه ای از گوشت تقریباً پخته و پیاز و سیر را کف ظرف پهن کنید، سپس بامیه های سرخ شده را به صورت یکنواخت روی گوشت ها بچینید.
مایه گوجه و سالسا را روی بامیه ها بریزید و با پشت قاشق پخش کنید تا کاملاً همه جا را پوشش دهد. سپس تمام سس بشامل را روی لایه گوجه فرنگی و سالسا بریزید و صاف کنید. در سرانجام، سطح گراتن را با پنیر پیتزای رنده شده کاملاً بپوشانید تا هنگام پخت، سطحی طلایی و کش دار داشته باشد.
شما می توانید برای تهیه پنیر پیتزا به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله یازدهم: گراتن بامیه را در فر قرار دهید
فر را از قبل با دمای 180 درجه سانتی گراد گرم کنید. سپس ظرف گراتن را در طبقه وسط فر بگذارید و 25 تا 30 دقیقه فرصت دهید تا مواد و پنیر کاملاً حرارت ببینند، پنیر روی غذا طلایی و مواد میانی حسابی طعم دار و به هم آمیخته شوند.
اگر می خواهید سطح پنیر طلایی تر و کمی برشته گردد، حدود پنج دقیقه خاتمهی، گریل فر را روشن کنید و مراقب باشید پنیر نسوزد.
مرحله آخر: گراتن بامیه را سرو کنید
پس از بیرون آوردن گراتن از فر، صبر کنید پنج تا ده دقیقه غذا استراحت کند تا برش های تمیزتری داشته باشید و سس ها کمی غلیظ تر شوند. سپس گراتن را با چاقوی تیز که لبه های آن را کمی با روغن یا کره چرب نموده اید، برش بزنید و به صورت گرم با سس کچاپ یا هر سس دلخواه دیگری سرو کنید.
شما می توانید برای تهیه انواع سس آماده به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
روش تهیه گراتن بامیه با گوشت چرخ نموده (روش دوم)
برای تهیه گراتن بامیه با گوشت چرخ نموده، کافی است به جای گوشت ران خردشده، پیاز و سیر را خوب تفت دهید و سپس گوشت چرخ نموده را اضافه کنید و همراه ادویه ها کاملاً سرخ کنید تا آب اضافه آن کشیده گردد و طعم خوبی پیدا کند.
سایر مراحل تهیه مانند آماده کردن و سرخ کردن بامیه، تهیه مایه گوجه و سالسا، آماده سازی سس بشامل و لایه بندی مواد کاملاً مشابه دستور اصلی است و فقط کافی است به جای گوشت تکه ای، مایه گوشتی با گوشت چرخ نموده آماده شده را بین لایه ها بچینید.
شما می توانید برای تهیه به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
دستور تهیه گراتن بامیه با مرغ (روش سوم)
در این نسخه از گراتن بامیه، فیله مرغ یا سینه مرغ را به قطعات کوچک خرد کنید و همان طور که در بالا شرح داده شد، ابتدا پیاز و سیر را تفت دهید، سپس قطعات مرغ را اضافه کنید و با ادویه ها، روی حرارت میانه کاملاً سرخ و طلایی کنید تا مرغ آب نیندازد و برشته گردد.
ادامه مراحل پخت بامیه، تهیه مایه گوجه و سالسا، درست کردن سس بشامل، چیدن لایه ها و پخت نهایی دقیقاً مانند دستور استانداردی است که در مراحل بالا شرح داده شده است.
شما می توانید برای تهیه به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
طرز تهیه گراتن بامیه گیاهی، بدون گوشت و مرغ (روش چهارم)
برای تهیه گراتن بامیه به صورت کاملاً گیاهی، گوشت و مرغ را حذف کنید و در مرحله تفت اولیه، فقط پیاز و سیر را با میزان بیشتری روغن تفت دهید تا عطرشان باز گردد.
به دلخواه می توانید قارچ خردشده یا سویای خیس خورده نیز به پیاز و سیر اضافه و کمی سرخ کنید تا حجم غذا را بیشتر و طعم دلخواه بگیرید. در ادامه، مراحل آماده سازی و سرخ کردن بامیه، مایه گوجه و سالسا، آماده کردن سس بشامل، لایه بندی و پخت همچون دستور اصلی انجام گردد. فقط کافی است لایه اول را با سبزیجات و مواد گیاهی جایگزین گوشت کنید.
شما می توانید برای تهیه و به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
نکات مهم در طرز تهیه گراتن بامیه خوشمزه و لذیذ
- بامیه ها را پیش از استفاده کاملاً بشویید و ساقه و ته آن ها را فقط به میزان جدا شدن دُم بچینید تا مواد لزج داخلی بیرون نزند.
- بامیه ها را حدود نیم ساعت در محلول آب و کمی آبلیمو یا سرکه قرار دهید تا هم آلودگی احتمالی گرفته گردد و هم لزجی آن ها کاهش یابد، سپس آن ها را آبکش و با دستمال یا حوله آشپزخانه کاملاً خشک کنید.
- بامیه ها را در یک لایه، داخل روغن داغ روی حرارت نسبتاً بالا سرخ کنید تا سطحشان طلایی گردد؛ این کار باعث بسته شدن پوست و پیشگیری از لزج شدن بامیه در گراتن و سایر غذاها می گردد.
- در مواد گوشتی یا مرغی، حتماً اجازه دهید گوشت یا مرغ کاملاً تفت بخورد و آب خود را از دست بدهد تا گراتن آب نیندازد و سس و بافت آن شل نگردد.
- برای سس بشامل، حتماً شیر را به تدریج اضافه و از هم زدن پیوسته غافل نشوید تا سس گلوله نگردد؛ می توانید کمی خامه یا پنیر هم به سس بشامل اضافه کنید تا خوش قوام تر گردد.
- در هنگام لایه بندی مواد داخل ظرف گراتن، هر لایه را به صورت یکنواخت پخش کنید تا هنگام پخت، تمام بخش ها به خوبی با هم ترکیب شوند و ظاهر گراتن شکیل و حرفه ای بماند.
- اگر از گوشت چرخ نموده یا سویا استفاده می کنید، هر دو را به صورت جداگانه خوب تفت دهید تا کاملاً برشته و طلایی شوند، وگرنه طعم خامی باقی می ماند و غذای شما آب می اندازد.
- برای بهتر طلایی شدن و کش آمدن سطح گراتن، از پنیر موزارلا یا ترکیب چند نوع پنیر پیتزا بهره ببرید و قبل از اینکه گراتن را از فر خارج کنید، چند دقیقه حالت گریل فر را روشن کنید تا سطح پنیر برشته گردد.
- اگر از قارچ، سویا یا سبزیجات به عنوان جایگزین گوشت استفاده می کنید، حتماً آن ها را در ماهیتابه با حرارت بالا و بدون درپوش تفت دهید تا آب اضافی کشیده گردد و بافت گراتن آبکی نگردد.
- پس از پخت گراتن، حداقل 5 تا 10 دقیقه اجازه دهید داخل ظرف استراحت کند تا برش ها بهتر شکل بگیرند و مواد بیش از حد له نشوند و ظاهر غذا حرفه ای تر دیده گردد.
فوت و فن های خوشمزه شدن گراتن بامیه
آیا می توانم بامیه را بدون سرخ کردن در گراتن استفاده کنم؟
بله، اما توصیه می گردد حتماً بامیه را پیش از افزودن به گراتن کمی سرخ کنید تا سطح آن بسته گردد. این کار یاری می نماید هنگام پخت داخل فر، لزجی ایجاد نکند و گراتن حالت آبکی و چسبناک پیدا نکند.
آیا می توان گراتن بامیه را بدون فر تهیه کرد؟
در صورت نداشتن فر، می توانید مواد را لایه لایه در یک قابلمه نچسب بچینید. درب قابلمه را بگذارید و با شعله ملایم اجازه دهید مواد کاملاً گرم و پنیر آب گردد.
چه نوع پنیر برای گراتن بامیه مناسب تر است؟
برترین گزینه، پنیر موزارلا یا پنیر پیتزای ترکیبی است؛ این نوع پنیرها قابلیت کش آمدن و ذوب شدن خوبی دارند. در صورت تمایل می توانید کمی پنیر پارمزان رنده شده نیز برای عطر و طعم بهتر به لایه آخر اضافه کنید.
آیا می توان سس بشامل را حذف یا جایگزین کرد؟
اگر به سس بشامل علاقه ندارید یا دنبال نسخه سالم تر هستید، می توانید میزان کمی ماست چکیده یا خامه کم چرب به جای آن بهره ببرید. حتی برخی اوقات فقط با پنیر و کمی رب گوجه فرنگی هم می گردد این غذا را تهیه کرد، اما بافت نهایی تا حدی متفاوت خواهد شد.
منبع: افق کوروش