آروماتراپی و درمان اختلال خواب

به گزارش آموزشگاه ما، آروماتراپی یا رایحه درمانی روشی است که مزایای زیادی برای سلامت جسم و روح و درمان بعضی بیماری ها دارد که به وسیله استشمام روغن های اسانس انجام می گردد.

آروماتراپی و درمان اختلال خواب

آروماتراپی چیست؟

آروماتراپی یا رایحه درمانی چیست؟ به مجموعه ای از درمان های سنتی، جایگزین یا تکمیلی گفته می گردد که در آن از روغن های اسانسی (essential oils) و سایر ترکیبات گیاهی معطر استفاده می گردد. آروماتراپی درمانی قدیمی است و تقریبا 6 هزار سال است که از روغن های گیاهی و اسانسی برای بهبود سلامت جسمی یا روحی و بعلاوه ماساژ درمانی استفاده می گردد.1

مزیت های آروماتراپی

آروماتراپی درمانی مکمل است و نمی توان از آن به تنهایی برای درمان و بهبود بیماری ها و مسائل سلامتی استفاده کرد. آروماتراپی تنها می تواند به درمان های معمول مسائل مختلف سلامتی یاری کند. آروماتراپی موجب کاهش موارد زیر می گردد:

حالت تهوع؛

درد و سوزش در بدن؛

اضطراب، آشفتگی، استرس و افسردگی؛

خستگی و بی خوابی؛

دردهای عضلانی؛

سردرد؛

مسائل گردش خون؛

مسائل قاعدگی؛

مسائل یائسگی؛

آلوپسی (Alopecia یا طاسی منطقه ای) یا ریزش مو.

می توان بعضی از انواع پسوریازیس (psoriasis، بیماری ها و مشکل پوستی مزمن خودایمنی) را با آروماتراپی درمان کرد، ولی درمورد نحوه استفاده از آن باید با فردی متخصص مشورت کنیم. برای مسائل و بیماری های گوارشی می توان از روغن نعناع استفاده کرد، ولی هرگز نباید این روغن را به صورت خوراکی مصرف کنیم.

برای درد دندان و زخم های دهانی می توانیم از روغن گل میخک استفاده کنیم، ولی استفاده از این روغن باید صرفا به صورت موضعی باشد و از بلعیدن آن اجتناب کنیم. هواداران آروماتراپی ادعا می نمایند که این مسائل سلامتی و طیف وسیعی از مسائل سلامتی دیگر با آروماتراپی بهبود می یابند، ولی برای تمامِ مواردِ استفاده از آروماتراپی شواهد علمی وجود ندارد.1

آروماتراپی (رایحه درمانی) جایگزین محبوب برای قرص های خواب!

در حالی که ممکن است ایده استفاده از آروماتراپی چندان جالب بنظر نرسد اما در سال های اخیر تحقیقات مختلفی براساس یافته های علمی، آغاز به حمایت از این مفهوم نموده اند.

اختلال خواب در کنار افزایش وزن به یکی از شکایت های فراگیر در جامعه مدرن تبدیل شده است، بنابراین مطالعات آغاز به جستجوی راه های جدیدی برای یاری به خواب عمیق و آرام نموده اند.

از آنجا که در حال حاضر مردم به روش ها و محصولات طبیعی و ارگانیک گرایش پیدا نموده اند، آروماتراپی به یک جایگزین محبوب برای قرص های خواب تبدیل شده است. آروماتراپی در صورتی که به درستی به کار رود، می تواند کیفیت خواب شما را افزایش دهد و حتی باعث کاهش اثرات بی خوابی گردد.2

پیشنهادات کاربردی
همه ما می دانیم که بعضی از رایحه ها آرامش بخش هستند. آروماتراپی، قدرت این رایحه های آرامش بخش را برای یاری به خواب عمیق تر شما مهار می نماید. محققان گزارش می دهند که عطرهایی مانند اسطوخودوس و وانیل، موثرترین رایحه ها برای خواب هستند.

کارشناسان آروماتراپی برای بهبود خواب توصیه می نمایند گزینه هایی را انتخاب کنید که از فرآورده های گیاهی و طبیعی استفاده می نمایند. گزینه های موجود برای محصولات آروماتراپی از تشک های معطر تا اسپری های مخصوص بالش، متغیر هستند.

هر گزینه ای را که انتخاب می کنید، در هنگام انتخاب رایحه موردنظرتان کاملا دقت کنید. اگرچه ممکن است به رایحه اسطوخودوس تمایل داشته باشید اما عطرهای مخلوط، در اغلب اوقات می توانند رایحه ای ایجاد نمایند که برای القای خواب، قوی تر است.

مزیت استفاده از آروماتراپی به عنوان یک روش یاریی خواب، آن است که این روش فورا شما را از پای درنمی آورد. آروماتراپی می تواند درون یک روال آرامش بخش گنجانده گردد و فقط در شما حس آرامش ایجاد کند. به منظور آماده شدن برای خواب می توانید آروماتراپی را با یک وان آب گرم، یک فنجان چای بابونه یا نیم ساعت مطالعه کتاب ترکیب کنید.

به هر روشی که آروماتراپی را در روال قبل از خواب تان جای می دهید، به یاد داشته باشید که آن باید برای برطرف منشأ بی خوابی یا خواب ناآرام شما به کار رود.

داروهایی مانند قرص های خواب برای درمان علائم طراحی شده اند اما آروماتراپی میخواهد به شما یاری کند که آرام شوید و بدون هیچ روش یاریی غیرطبیعی، یک خواب عمیق داشته باشید.

این ممکن است بدین معنا باشد که آروماتراپی به سرعت قرص تأثیرگذار نیست اما در درازمدت به شما یاری خواهد نمود که یک روال خواب نرمال ایجاد کنید.2

آنچه محققان می گویند
اسطوخودس از نظر محققانی که در خصوص علم خواب مطالعه می نمایند، روز به روز باارزش تر می گردد. به عنوان مثال یک مطالعه در دانشگاه Wesleyan کشف کرد که اسطوخودوس می تواند برای بهبود کیفیت خواب در زنان و مردان جوان به کار رود.

افراد حاضر در این تحقیق، هرشب قبل از خواب اسطوخودوس یا آب مقطر را بو کردند. کسانی که اسطوخودوس را بوییده بودند، یک افزایش را در خواب موج آرام شان تجربه کردند. این بدان معناست که خواب عمیق تری داشتند و صبح روز بعد با انرژی بیشتری بیدار شدند.

یک مطالعه دیگر، افراد را در هنگام خواب در اتاق هایی که با اسطوخودوس معطر شده بودند، قرار داد و سپس در شب بعد، از هیچ عطری درون اتاق استفاده نکرد. افراد حاضر در اتاق گزارش دادند که وقتی در اتاق های معطر با اسطوخودوس خوابیده بودند، کیفیت خواب شان 20 درصد بهتر بود. مطالعه دیگری نیز کشف کرد که اسطوخودوس در یاری به بیماران مبتلا به زوال عقل برای مقابله با اضطراب و الگوهای خواب پریشان شان موثر بود.

اگر تصمیم بگیرید رایحه اسطوخودوس را در روال قبل از خواب تان جای دهید، باید بدانید که اسطوخودوس ضربان قلب و فشارخون شما را طوری کاهش خواهد داد که بتوانید به راحتی وارد حالت پاراسمپاتیک شوید که به خواب عمیق تر یاری می نماید.2

خطرات آروماتراپی

ازآنجاکه روغن های اسانسی موجب ایجاد واکنش هایی در بدن می شوند، تمام این روغن ها برای همه مفید نیستند.

گاهی وقتی ترکیبات شیمیایی موجود در روغن های اسانسی با داروها ترکیب می گردد، اثرات نامطلوبی ایجاد می نماید.

درنتیجه ممکن است که اثرگذاری داروهای معمول کاهش یابد یا شرایط سلامتی بیمار بدتر گردد.

برای نمونه، فردی با فشارخون بالا باید از مصرف محرک هایی مانند رزماری پرهیز کند.

بعضی از ترکیبات مانند رازیانه، تخم بادیان رومی (aniseed) و مریم گلی مانند استروژن عمل می نمایند؛ بنابراین افرادی که تومور سینه یا تخمدان وابسته به استروژن دارند، باید از مصرف آنها اجتناب نمایند.

بعضی از روغن های اسانسی غلیظ، پیش از رقیق سازی سمّی هستند و باید با دقت با آنها کار کنیم.

حداکثر غلظت توصیه شده غلظت 5 درصد است.

بعضی از روغن ها سمومی فراوری می نمایند که به کبد، کلیه ها و سیستم عصبی آسیب می رسانند؛ به ویژه اگر به صورت خوراکی مصرف شوند. بلعیدن روغن های اسانسی می تواند خطرناک و در بعضی موارد حتی مرگبار باشد.

افرادی که دارای هریک از شرایط زیر هستند، باید در استفاده از روغن های اسانسی بسیار محتاط باشند:

آلرژی نسبت به یک یا چند چیز؛

تب یونجه (نوعی آلرژی)؛

آسم؛

مسائل پوستی مانند اگزما یا پسوریازیس.3

ازآنجاکه روغن های اسانسی موجب ایجاد واکنش هایی در بدن می شوند، تمام این روغن ها برای همه مفید نیستند. گاهی وقتی ترکیبات شیمیایی موجود در روغن های اسانسی با داروها ترکیب می گردد، اثرات نامطلوبی ایجاد می نماید. درنتیجه ممکن است که اثرگذاری داروهای معمول کاهش یابد یا شرایط سلامتی بیمار بدتر گردد.

برای نمونه، فردی با فشارخون بالا باید از مصرف محرک هایی مانند رزماری پرهیز کند. بعضی از ترکیبات مانند رازیانه، تخم بادیان رومی (aniseed) و مریم گلی مانند استروژن عمل می نمایند؛ بنابراین افرادی که تومور سینه یا تخمدان وابسته به استروژن دارند، باید از مصرف آنها اجتناب نمایند.

بعضی از روغن های اسانسی غلیظ، پیش از رقیق سازی سمّی هستند و باید با دقت با آنها کار کنیم. حداکثر غلظت توصیه شده غلظت 5 درصد است. بعضی از روغن ها سمومی فراوری می نمایند که به کبد، کلیه ها و سیستم عصبی آسیب می رسانند؛ به ویژه اگر به صورت خوراکی مصرف شوند. بلعیدن روغن های اسانسی می تواند خطرناک و در بعضی موارد حتی مرگبار باشد.3

پینوشتها

1.www.chetor.com

2.www.rastineh.com

3.www.wiki-view.com

منبع: راسخون
انتشار: 20 آبان 1400 بروزرسانی: 20 آبان 1400 گردآورنده: maeaedu.ir شناسه مطلب: 693

به "آروماتراپی و درمان اختلال خواب" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آروماتراپی و درمان اختلال خواب"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید